SmartGeoFish Tudásmegosztó Workshop
Dátum: 2022.09.20
Helyszín: Szentes, Hungary
A workshop céljai
A SmartGeoFish Tudásmegosztó Workshop célja az agrár-élelmiszeripari ágazat bevált gyakorlatainak bemutatása volt, hogy inspirálja a jövőbeni együttműködést az érintett felek között. A workshop hatókörét az akvakultúráról az agrár-élelmiszeriparra is kiterjesztettük, hogy jobban megfeleljen a SmartAgriHubs projekt célkitűzéseinek.
Az eseményen résztvevő Digitális Innnovációs HUB szervezetek: Innoskart, Innomine
Összegzés
A Tudásmegosztó Workshop elején Kertész Zsófia (Campden BRI Hungary, mint DIH) üdvözölte a résztvevőket, és bemutatta a SmartAgriHubs hálózatot és a projekt által az agrár-élelmiszeripar számára kínált lehetőségeket.
Ezután meghívott előadónk, Dr. Csikai Miklós (az Árpád-Agrár Zrt. elnöke) tartott előadást arról, hogy Szentes térsége milyen adottságokat és lehetőségeket tud nyújtani a gazdálkodóknak. Hangsúlyozta, az ilyen kihívásokkal teli időszak leküzdésének a kulcsa a fenntartható termelés és az érintettek közötti kölcsönös együttműködés.
A következő előadó Berczeli Attila (Campden BRI Hungary, mint DIH) volt, aki felvázolta a SmartGeoFish technológiai koncepcióját és annak más agi-food szektorokban való alkalmazhatóságát. Sikertörténeteket is megemlített a korábbi tapasztalatokból.
Pokó István, Tálai Valéria és Dvorszky László a Seacon Europe Kft-től a kifejlesztett rendszerek részletes demójával emelték ki a digitalizáció fontosságát az akvakultúrában.
A rendezvény Szaplonczay Orsolya (Innoskart DIH) előadásával zárult, aki a DIH_Challenger projekt eredményeiről beszélt.
Az esemény napirendje: https://campdenbri.hu/en/hirek/en-hirek.php#2022-29
Vélemények
Az agrár-élelmiszeripari ágazatra nagy nyomás nehezedik a magas energiaárak és a munkaerőhiány miatt. A bemutatott megoldások lehetővé tehetik a vállalatok számára versenyképességük növelését.
Az erőforrás-hatékonyság az egyik legfontosabb prioritás az agrár-élelmiszeripari ágazatban. Ebben a rendkívül nehéz környezetben az új típusú szolgáltatások előnyösek lehetnek az ágazat számára, mivel költséghatékonyabbak, mint a precíziós mezőgazdasági módszerek.