A magyar gazdálkodók egyre nyitottabbak a hatékonyságot szolgáló high-tech fejlesztésekre.
Az intelligens mezőgazdaság és digitalizált élelmiszeripar címmel tartott konferenciát az iFood Élelmiszer Klaszter, az innomine DIH és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a MATE Kaposvári Campusán 2022.05.31-én.
A rendezvényen elhangzott: a magyar gazdák egyre nyitottabbak a csúcstechnológiai fejlesztésekre annak érdekében, hogy javítsák mindennapi munkájuk hatékonyságát. Arra a kérdésre keresték a választ, hogy mennyire ismerik és használják a gazdálkodók a digitalizációban rejlő lehetőségeket, és az így kapott adatokból milyen következtetéseket, eredményeket tudnak levonni.
A konferencián Berkovich Gábor, a Seacon Europe ügyvezetője „Tudod-e, mit eszel?” - Avagy az élelmiszerünk útja az ekétől a tányérig címmel tartott előadást. A jelenlévők, illetve a konferenciát online követők megtudhatták, hogy az élelmiszerek származásának, beépülés-történetének az „ekétől a tányérig” szlogen mentén való átláthatóvá tétele egyre markánsabb igényként jelentkezik. A mezőgazdasági szereplők, az élelmiszer gyártók a többi logisztikai szereplővel együtt komplex megoldásokat kell adjanak, ami a kereskedelem, a hatóságok és a végfelhasználók részéről is egyre nagyobb elérhetőséget igényel. Ezek az igények IOT eszközök, illetve a mobil technológiák, valamint az egyes szereplőknél keletkezett információk összekötése nélkül egyre nehezebben kielégíthetők. Fenti problémára ad technikai megoldási lehetőséget a Seacon Europe felhőalapú használatra tervezett QST nevű célszoftvere, aminek a fejlesztői több évtizedes tapasztalattal rendelkeznek az érintett szakterületen.
További információ a QST célszoftverről: Intelligens mezőgazdaság digitalizált élelmiszeripar